miercuri, 14 martie 2012

Premierul Ungureanu vrea convocarea unui Consiliu European Extraordinar, pe tema Romania in Schengen

stirileprotv.ro Premierul Mihai Razvan Ungureanu considera necesara convocarea unui Consiliu European Extraordinar, declaratia fiind facuta in contextul opiniilor formulate cu privire la opozitia Olandei fata de aderarea Romaniei la Schengen.

Ungureanu a apreciat ca este nevoie de o discutie "franca" privind opozitia Olandei, a carei guvernare este tinuta "ostatica" de un partid extremist, potrivit gandul.info.

"Cred ca pe Schengen trebuie facut un efort suplimentar de insistenta politica, nu doar declarativa, chiar daca vom avea o data fixa in septembrie. Discutia despre Schengen cred ca trebuie purtata intr-un context politic mai larg.

Exista un stat care se opune intrarii Romaniei in spatiul Schengen pe seama unui calcul politic intern care deriva din fragilitatea guvernarii, determinata de compozitia politica a guvernarii. Sunt trei reprezentanti ai unui partid de extrema dreapta care, asa se vede de la Bucuresti, tin ostatica guvernarea, dicteaza pe temele importante.

Nenorocirea este ca acesti trei sunt si promotorii unei atitudini xenofobe, clar antieuropene. Cred ca e cazul sa avem un Consiliu European extraordinar, in care sa discutam foarte sincer ce se intampla, cum putem reactiona pentru a sustine politicile pro-europene, in asa fel incat asemenea cazuri care erodeaza politica europeana sa nu tina captive politicile de integrare.

Pentru ca nu este doar cazul Olandei, ca sa vorbim foarte deschis, este si cazul Finlandei. Cred ca este cazul sa discutam franc cum reactioneaza Europa politica la cresterea influentei electorale a extremei drepte. Nu mi se pare indecent sa recunoastem problema, sa o expunem si sa cautam solutii la nivelul statelor membre", a declarat, miercuri, Ungureanu, citat de RFI, intr-o intalnire cu presa straina acreditata la Bucuresti.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu se va afla, joi, la Bruxelles, unde se va intalni cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Presedintele Traian Basescu a declarat, pe 2 martie, la Bruxelles, ca, in Consiliului European de primavara, s-a stabilit ca luna septembrie 2012 sa fie termenul limita pentru luarea unei decizii privind aderararea Romaniei la Schengen.

"Pentru prima data s-a stabilit un termen limita - JAI din luna septembrie", a spus Basescu. Presedintele a mentionat ca a discutat in marja reuniunii Consiliului European acest lucru, pentru ca exista riscul ca luarea unei decizii sa fie amanata fara a se stabili o data certa.

El a spus ca singura problema invocata de partea olandeza este legata de rapoartele MCV. Seful statului a calificat, totodata, pozitia Olandei ca fiind "un abuz". Presedintele a reluat afirmatiile facute la finalul lucrarilor reuniunii anterioare a Consiliului, potrivit carora portul cunoscut ca fiind principala poarta de intrare a drogurilor in Europa este Rotterdam.

Tot in 2 martie, Mihai Razvan Ungureanu afirma, la Iasi, ca decizia amanarii aderarii Romaniei la Schengen reprezinta un calcul politic intern al Olandei, iar ceea ce se intampla trebuie privit si "intr-o alta cheie", respectiv modul in care partidele de extrema dreapta incep sa ia prizoniere guvernele statelor membre UE. "Ce se intampla in cazul Schengen trebuie privit si intr-o alta cheie. E o buna tema si pentru Consiliul European de a discuta despre modul in care partide de extrema dreapta incep incetul cu incetul sa ia prizoniere guvernele statelor membre. O fac pentru calcule politice care nu servesc solidaritatii europene, care nu fac bine Uniunii in ansamblu si care, in opinia mea, sunt profund lipsite de etica pe care UE s-a construit", a afirmat Mihai Razvan Ungureanu.

Premierul a mai spus ca acesta este un moment pentru a incepe o discutie despre modul in care discursul extremist si xenofob incepe sa-si faca simtita prezenta in parlamentele nationale si acolo unde prin mecanisme democratice ajunge sa se alature vocilor democratice din guvernele respective.

"Ar trebui sa fim ingrijorati. Ceea ce s-a intamplat in spatiul Schengen este un moment de cotitura pentru care Uniunea Europeana trebuie sa dea un raspuns. Raspunsul il vom avea in septembrie, insa adevarul e ca asteptarea a fost mult prea lunga. Nu vorbesc aici de Olanda, care inseamna o natiune de oameni industriosi, pusi pe munca, ci vorbesc de politicile care trec pe deasupra intereselor esentiale ale cetatenilor europeni", a afirmat premierul Mihai Razvan Ungureanu.

Guvernul olandez sustine ca Romania si Bulgaria nu au inregistrat suficiente progrese in combaterea coruptiei si criminalitatii organizate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu