vineri, 30 martie 2012

Leonard Orban: Trebuie sa adoptam reguli mult mai dure in zona achizitiilor publice, riscam sa ne trezim cu programe suspendate

Romania risca "sa se trezeasca cu programe suspendate", daca nu urmeaza procedurile impuse de Uniunea Europeana in ceea ce priveste achizitiile publice, a atras atentia vineri ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, potrivit Agerpres: "Sa nu uitam ca exista reguli distincte in ceea ce priveste utilizarea fondurilor comunitare fata de utilizarea imprumuturilor pe care le ofera diferite institutii financiare. In zona achizitiilor publice, trebuie sa adoptam reguli mult mai dure. Verificarile trebuie sa se faca 100% pe aceste chestiuni. Daca nu urmam procedurile impuse de Uniunea Europeana riscul este ca, mai devreme sau mai tarziu, ne putem trezi cu mai multe programe suspendate. Nu este vorba despre credibilitate sau nu, ci de obligatia noastra de a indeplini niste criterii foarte simple care ne sunt impuse".

Leonard Orban spune ca ministerul pe are il conduce ar fi trebuit infiintat inainte ca Romania sa aiba efectiv acces la fondurile europene, iar situatia ar fi fost alta la ora actuala: "Ministerul Afacerilor Europene ar fi trebuit sa fie infiintat inainte de a avea acces la fondurile europene si puteam fi in alta situatie azi. Tocmai de aceea, s-a putut constata lipsa de coerenta in atingerea obiectivelor. Am putut constata o incoerenta 'remarcabila' in ceea ce priveste cadrul legislativ si in continuare trebuie aduse corectii cadrului institutional. Sunt lucruri care nu mai pot fi corectate, Dar trebuie sa invatam din aceste lectii si sa le aplicam incepand cu 2014. Daca nu vom corecta aceste deficiente, riscam sa avem rezultate deloc bune, mai ales ca asa cum se intrevede la nivel european, banii vor putea fi absorbiti mult mai greu, vor exista conditii mult mai dure decat cele care sunt la ora actuala. Ar exista riscul de a pierde total sau partial fondurile alocate tarii, deci vor fi constrangeri mult mai mari decat sunt acum. Lectiile noi trebuie sa le aplicam incepand din 2014".

Leonard Orban a mai declarat ca alocarile bugetare din fonduri europene pentru Romania prin Politica de Coeziune pentru perioada 2014-2020 vor fi semnificativ reduse daca se va aproba reducerea bugetului Uniunii Europene cu 100 de miliarde de euro, cum se discuta la ora actuala: "Pentru bugetul Uniunii Europene 2014-2020 exista o propunere venita dinspre statele net contributoare fata de ceea ce a propus Comisia Europeana, respectiv sa se reduca cu 100 de miliarde de euro. In acest caz, cea mai afectata ar fi Politica de Coeziune si, desigur, Romania va beneficia de alocari semnificativ mai mici fata de ceea ce a propus Comisia Europeana. De aceea, in negocierile foarte dure care se duc la nivelul Uniunii Europene ne luptam ca, daca va fi o reducere, aceasta sa fie cat mai mica si Politica de Coeziune sa fie cat mai putin afectata de aceasta reducere. Este o dezbatere foarte, foarte dura. Sunt statele net contributoare, cel putin 6-8 state membre, care insista foarte mult pe aceste reduceri".

"Se asteapta ca in cel mai bun caz sa se ajunga la un acord la nivelul Consiliului privind noul buget al Uniunii Europene abia la sfarsitul acestui an, dar acest termen ar fi un mare succes. Deocamdata, sunt fel de fel de variante puse pe masa si negociate. E clar ca daca s-ar reduce consistent sumele fata de propunerea Comisiei Europene, desigur Politica de Coeziune va fi afectata si sumele de care va beneficia si Romania vor fi reduse. Comisia Europeana a propus pentru tot bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, suma de 1.025 miliarde de euro. Un numar important de state membre care considera ca aceasta suma trebuie redusa cu cel putin 100 de miliarde de euro. Daca se va face aceasta reducere se va face in primul rand de la Politica de Coeziune pentru ca asupra sumelor care vor fi alocate Politicii Agricole Comune exista mai mult sau mai putin o intelegere ca acestea sa nu fie reduse sau daca vor fi reduse sa fie foarte putin", a mai precizat Leonard Orban.

Ministerul Afacerilor Europene in colaborare cu Parlamentul Romaniei, organizeaza, vineri, la Palatul Parlamentului, conferinta nationala "Strategia Europa 2020: prioritati pe termen scurt si mediu pentru Programul National de Reforma". Evenimentul face parte din procesul de consultare a tuturor factorilor interesati in vederea actualizarii anuale a Programului National de Reforma. Lista de participanti cuprinde atat reprezentanti ai administratiei publice centrale si locale, cat si ai partenerilor sociali, mediului universitar, organizatiilor neguvernamentale si asociatiilor profesionale.

Scopul conferintei este de a identifica puncte de vedere relevante pentru definitivarea setului de masuri prioritare pe termen scurt si mediu care sa conduca la crestere economica sustenabila, crearea de locuri de munca si atingerea obiectivelor Strategiei Europa 2020. Pe baza concluziilor conferintei, se vor organiza dezbateri tematice cu privire la Europa 2020 in perioada aprilie - mai 2012.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu